Energiegevers vs energievreters

Heb jij je eigen plek in huis en tijd voor jezelf? Tijd voor jezelf waarin jij even helemaal niets ‘moet’ van jezelf? Ik bedoel dus niet sporten of afspreken met een vriendin, maar echt tijd waarin jij echt even helemaal niets hoeft van jezelf? Tijd om te voelen wat er in jou leeft en om toe te kunnen geven aan die gevoelens. Om contact te maken met jezelf, jouw behoeften en wensen? Tijd om werkelijk op te laden, zodat jouw batterij gevuld is om daarna pas aan anderen te geven. Jij kunt alleen geven als jij goed voor jezelf zorgt en jouw batterij opgeladen houdt. Maak jezelf dus tot prioriteit! Als jij jouw batterij oplaadt, voel jij je fijner en ben je dus ook succesvoller in jouw business, een leuker persoon, partner en ouder…

Door dingen tegen onze zin in te doen, verliezen wij kostbare energie. We hebben veel keuzes en mogelijkheden, dus we willen veel en moeten veel. We willen werken, we willen een relatie, we willen kinderen, we willen sporten, we willen een sociaal leven en we willen het liefst ook nog tijd overhouden voor onszelf.

Al dat willen leidt tot moeten. Want als je eerlijk bent, is alles bij elkaar toch best wel een beetje veel… Zo veel dat er soms dagen zijn dat we het even niet meer zien zitten, dat we moe zijn en toch door moeten, dat we ons overspoeld voelen door de keuzes die er te maken zijn en de dingen die op ons pad komen. Er blijkt voor ongeplande dingen eigenlijk geen ruimte meer te zijn.

Door als maar door te ‘moeten’ gaan raak je onnodig veel energie kwijt… Door al die drukte raak je het contact met jezelf en dus ook je lichaam kwijt. Er is geen tijd meer om even stil te staan bij je lichaam en de gevoelens die daarin leven. Laat staan er naar te luisteren. Hierdoor hollen we onze gezondheid en ons geluk uit en als je eenmaal leeg bent, dan is de weg terug is een hele lange…

Het is super waardevol als jij eens stil gaat staan en bij jezelf gaat voelen wat er werkelijk in je leeft. Je ware gevoelens te voelen, accepteren, te uiten en daardoor te verwerken. Door al dat weglopen van je gevoelens, ontstaan er knelpunten in jou waarvan, als je deze negeert, je vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgt. Als je niet wil luisteren naar de subtiele signalen van je lichaam, dan zal het op de duur gaan schreeuwen in de vorm van burn-out of ziekte.
Zorg ervoor dat je minstens zoveel energie besteed aan jouw energiegevers, als aan de dingen die jou je energie kosten, zodat je balans behoudt! Waar mogelijk, schrap de energievreters of beperk ze op de dag of verspreid ze over de week.

Kortom, claim JOUW tijd, zodat je contact krijgt met jezelf en daardoor je grenzen kunt voelen. Creëer daarmee jouw balans in energie!