Controlfreak?!

Controle. Wat is dat?

Wij willen controle hebben, omdat wij op die manier macht denken te hebben over de uitkomst van een bepaalde situatie of gebeurtenis. Helaas komt controle voort uit een onzeker gevoel, onveiligheid en dat maakt het dus een overlevingsstrategie. Dat wil zeggen dat des te meer controle je uitoefent, hoe gefrustreerder je raakt. Want je gaat er nooit die veiligheid mee krijgen waar het getraumatiseerde kleine kind in jou naar op zoek is. Je zal dus alleen maar meer pijn gaan ervaren in die controle, omdat de dingen nou eenmaal nooit lopen, zoals jij dat bedacht had. Zo is het leven, onvoorspelbaar.

Wat als jij jouw controle loslaat? Wat zou er dan gebeuren? Zou je dan jouw baan verliezen, de liefde en aanbidding van jouw omgeving, je huis?

Hoe zou het zijn als je die veiligheid in jezelf zou kunnen creëren? Jij die veilige haven voor jezelf gaat zijn? Waardoor jij die liefde en warmte van jezelf gaat ontvangen en dit niet langer in buitenwereld hoeft te zoeken? Zou jou dit een soeverein onafhankelijk mens maken? Voor wie alles in het leven een waardevolle aanvulling kan zijn, maar geen noodzaak? Dan zouden wij op een veel vreedzamere manier met elkaar kunnen samenleven. Zouden wij geven: elkaar steunen en liefhebben, zonder daarvoor iets terug te verwachten…

Het kan door die controledwang moeilijk lijken om je grenzen aan te geven. Afgelopen periode werd ik steeds onrustiger en voelde ik de spanning in mijzelf oplopen. De druk liep op in mij, door het niet handhaven van mijn grenzen.

Het niet aangeven van grenzen zit hem in het feit dat je bang bent voor afwijzing of het verliezen van de ander en stelt daarom het belang van anderen boven je eigenbelang. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van het leven?! Als je jezelf niet op waarde schat, je eigen beker vult, je batterij oplaad, dan kun je ook niet aan een ander bijdragen. Als jij het waard bent voor jezelf, dan ben je dat ook waard voor de ander. Jij leert anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Heb jij respect en waardering voor jezelf, dan krijg je dat ook van anderen!

We krijgen een les net zolang tot we geleerd hebben. Als we niet willen luisteren (voelen) dan zal ons lichaam signalen af gaan geven (lichamelijke klachten), die je op een gegeven moment niet meer kunt negeren.

De vraag is wanneer ben jij bereid het risico te nemen? De controle loslaten en het risico nemen dat er iets verkeerd gaat. Een ander misschien voor het hoofd te stoten, omdat zij gewend zijn aan hoe ze met jou om mogen gaan? Wanneer gun jij jezelf de rust in jezelf om de onrust naar buiten je te verplaatsen i.p.v een oorlog in jezelf te blijven voeren? Een oorlog waar jij uiteindelijk aan ten onder zult gaan, waardoor de weg terug een hele lange is… Misschien zul je mensen verliezen als jij je grenzen aan gaat geven, maar vind jij wel jezelf!